vrijdag 16 september 2011

Skin Week: Normale huid


Naast de 'duidelijke' huidtypes als een vette, droge of gevoelige huid bestaat er ook nog een wat vagere huid, namelijk de 'Normale huid'. Wat is nou precies een normale huid? Wanneer is een huid nou 'normaal'? En kan een huid überhaupt wel normaal zijn? Vandaag ga ik daar uitgebreid op in, want blijkbaar bestaat een 'normale' huid wel. Dat is maar goed ook, want de normale huid wordt gezien als een perfecte huid!

Wat is nou precies een normale huid, en hoe herken ik deze?
In eerste instantie was ik een beetje sceptisch over het bestaan van een echte 'normale' huid. Want wanneer is een huid nou normaal? Ligt dat een de persoon en wat diegene van zijn of haar eigen huid vindt, of is er daadwerkelijk een 'maatstaaf' voor een normale huid? Het antwoord is -gek genoeg- ja!
Een 'normale' huid vind je het vaakst bij jongeren na de puberteit. Het kenmerk van de normale huid? Evenwicht! De huid is in evenwicht op het gebied van talgklieren, je huid produceert dus niet te veel en niet te weinig vet. Ook de vochtigheidsgraad van je huid is netjes op peil en de huid is verder mooi soepel maar toch strak. Natuurlijk kan ook de normale huid wel eens puistjes krijgen. Vaak gebeurt dat rond je maandelijke periode, wat verklaart dat de puistjes veroorzaakt worden door je hormonen. De onzuiverheden díe je hebt zijn vaak binnen een paar dagen weer verdwenen.



Hoe reinig en verzorg je je normale huid?
Een normale huid moet je eigenlijk zo constant mogelijk houden, dus zorg ervoor dat je geen uitdrogende of vet-aanbrengende producten gebruikt! Een simpele reinigingsmelk en een (het liefst alcoholvrije!) tonic is meer dan genoeg voor het reinigen van je normale huid. Het is belangrijk om tamelijk neutrale producten te gebruiken voor je hele gezicht, want je huid heeft eigenlijk niet veel nodig omdat de regeling van zichzelf al heel goed is. Voor je ogen gebruik je het liefst een reinigingslotion op waterbasis, waarna je je ogen voedt met een oogcrème (de huid onder de ogen is bij iedereen namelijk dunner en gevoeliger dan de huid van de rest van het gezicht!). Als je je gezichtshuid wilt voeden kun je prima een basic dag- of nachtcrème gebruiken, eventueel met anti-agingfunctie als je daar behoefte aan hebt! Als je je huid toch een keer wat meer wilt verwennen kun je het best voor een herstellend of hydraterend  masker kiezen, zodat je huid weer lekker flawless en soepel wordt. Natuurlijk kun je ook af en toe een lekkere gezichtsscrub gebruiken. Doe dit niet te vaak en neem een niet te agressieve variant, want ook voor de normale huid is dat niet altijd even goed! Zelf een lekker masker maken? Gebruik eens wat wortelsap en yoghurt!




Welke make-up matcht je normale huid?
Lucky you! In principe kun je gewoon élk make-upproduct wat je tegenkomt gebruiken! De markt richt zich namelijk vooral op de gemiddelde behoeftes van de consument, en aangezien 'normaal' in het midden tussen 'droog' en 'vet' zit, zit je prima! Wat handig kan zijn is het gebruik van een wat vettere crème of make-up primer onder een droog product (een product van compacte poeder of losse poeder) en een wat minder vette primer onder een vloeibaar of crème-product, wat ervoor zorgt dat de producten steeds net wat beter matchen bij het 'soort' huid waar ze voor gemaakt zijn. Crèmeproducten zijn ideaal voor een normale huid, vooral als ze daarna nog gefixeerd worden met een transparant poeder.

Morgen komt het artikel over de gemengde huid online!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten