woensdag 14 september 2011

Skin Week: Gevoelige huid


Als je een gevoelige huid hebt, heb je vaak problemen om fijne huidverzorgingsproducten te vinden. Vaak weten mensen niet dat ze een gevoelige huid hebben tot hun huid heel heftig gaat reageren op bepaalde producten. Vandaag ga ik jullie helpen met het vinden van een fijne verzorgingsroutine voor een gevoelige huid, want ik weet dat veel mensen met dit huidtype daar problemen mee hebben. Zelf wordt mijn (gemengde) huid vooral in de winter heel gevoelig, dus ik heb vaak ook last van de problemen van een gevoelige huid!

Wat is nou precies een gevoelige huid, en hoe herken ik deze?
Een gevoelige huid is vaak niet moeilijk te herkennen, omdat het toch een heel 'apart' huidtype is. Vaak is een gevoelige huid gecombineerd met een wat droge huid, wat ervoor zorgt dat kenmerken als een trekkerige huid en, zoals bij een droge huid al gezegd was; een gevoelige huid! De gevoelige huid is een huidtype waarbij de huid op het gezicht vooral erg dun is en dat vooral heftig reageert op bepaalde 'uitwendige factoren' als temperatuur, cosmeticaproducten en op de zon. Een gevoelige huid reageert op deze factoren vooral door dus gevoelig te worden. Je huid wordt dan rood, je krijgt rode vlekken of gesprongen adertjes. Bij het gebruik van bepaalde producten kan er ook jeuk, een branderig gevoel of zelfs pijn ontstaan. Waarom je huid zo heftig reageert? Vaak komt dat door een allergie voor een ingrediënt, die vaak zomaar kan ontstaan óf kan ontstaan door het te vaak gebruiken van dat ingrediënt!



Hoe reinig en verzorg je je gevoelige huid?
Omdat de gevoelige huid snel uitdroogt en heftig kan reageren op allerlei ingrediënten, is het belangrijk om milde, alcoholvrije producten te gebruiken. Alcohol droogt je huid immers nog meer uit en omdat het vet een natuurlijke beschermlaag is voor je huid, betekent dit dat je huid nog slechter beschermd wordt tegen de factoren waar je huid al gevoelig voor is. Skippen dus, die alcohol! Een ander ingrediënt waar veel gevoelige huidjes extra gevoelig voor zijn is parfum. Ruik eens aan je douchegel, reinigingsmelk, facewash of dagcrème; meestal hebben ze een heel lekker geurtje. Jammergenoeg betekent dit ook dat er parfum in de producten is verwerkt, en bij een teveel aan parfum kan je huid er ook slecht op gaan reageren en op die manier kun je meer problemen krijgen met je huid! Zorg dat je hypo-allergene producten in huis hebt. Soms kosten ze wat meer, maar vaak reageert een gevoelige huid daar beter op omdat de meeste 'heftige' ingrediënten uit de producten zijn gelaten, en je dus hele milde producten overhoudt die perfect zijn voor een gevoelig huidje. Rozenwater zou goed helpen tegen rode vlekken op de huid, dus zou erg geschikt zijn om als tonic te gebruiken. Omdat de huid van zichzelf al erg dun is, kun je beter niet te vaak scrubben. Het is wel heel fijn om een masker te gebruiken dat speciaal voor een gevoelige huid bedoeld is. Wil je zelf aan de slag? Maak dan een masker van yoghurt (heerlijk verkoelend!) en honing (heerlijk verzachtend!).
Heb je last van gevoelige ogen (nee, dit is geen huid, maar toch wel een belangrijk onderdeel van je gezicht!), dan kun je het best kiezen voor een oogmakeupremover die bestaat uit twee fasen; een olie-substantie en een water-substantie. Deze 'soort' remover moet je schudden waarna je een hele milde olie-oplossing overhoudt. Als je gevoelig bent voor olie kun je natuurlijk het best gewoon een oogmakeupremover op waterbasis aanschaffen. Beide varianten kun je trouwens vinden in een sensitive eyes/yeux sensitives-variant, die is speciaal bedoeld voor wat gevoelige ogen!



Welke make-up matcht je gevoelige huid?
Een gevoelige huid reageert niet alleen op de huidverzorgingsproducten waar parfum in zit, maar ook op make-up waarin parfum verwerkt is! Ruik eens aan je lipstick, foundation of blush. Vaak zit ook aan dit product een lekker geurtje, wat dus weer betekent dat er parfum is gebruikt in het product. Als je daar gevoelig voor bent kun je die producten beter skippen. Het is fijn om, bij een parfumallergie, op zoek te gaan naar parfum-vrije producten die ook hypo-allergeen zijn. Hiervoor kun je zonder problemen make-up (maar ook huidverzorgingsproducten!) van Clinique kijken. Het hele assortiment is namelijk getest op allergieën (hypo-allergeen dus!) en is parfumvrij. Clinique is natuurlijk niet zo budget-proof van prijs als bijvoorbeeld Catrice, maar het is ook zeker niet zo duur als bijvoorbeeld Chanel of Dior, dus voor een mooie basis qua make-up kun je bij Clinique prima terecht! Natuurlijk zijn er ook andere merken die geschikt zijn voor de gevoelige huid, maar ik denk dat Clinique het meest toegankelijk is.


Ik hoop dat de dames met een gevoelige huid wat aan dit artikel over hun huidtype! Ik weet dat het vaak lastig is om passende producten voor dit huidtype te zoeken, dus laat je vooral adviseren door reviews en (gediplomeerde) verkoopsters! Overmorgen een artikel over de 'normale' huid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten