maandag 12 september 2011

Skin Week: Droge (en Vochtarme) huid


Om Skin Week af te trappen hebben we gekozen om te beginnen met de droge (en de vochtarme) huid! Voor mij is dit misschien wel een van de gemakkelijkste huidjes om over te praten, want ik ben zelf in de winter gezegend met dit huidtype, en ik heb een aantal tips om ervoor te zorgen dat je droge en/of vochtarme huid weer smooth en silky kan worden!

Wat is nou precies een droge of vochtarme huid, en hoe herken ik deze?
Als je huid droog is, betekent dat dat je huid niet veel talg produceert. Bij een normale- of vette huid maakt je huid zelf méér talg aan dan wanneer je een droge huid hebt. Zoals je dus misschien al snapt, maakt een droge huid té weinig talg aan om je huid soepel en 'vet' te kunnen houden. Als je een droge huid hebt ziet je huid er vaak dof of mat uit, je hebt weinig tot geen last van puistjes, je hebt nauwelijks last van grove poriën en je krijgt op jongere leeftijd rimpels dan mensen met een vette huid. Ook kan je huid schilfertjes en droogtelijntjes hebben en gewoonweg 'droog' aanvoelen.
Als je huid vochtarm is, betekent dat dat het vochtgehalte in je huid te laag is. Vaak merk je dat je een vochtarme huid hebt doordat je huid na een (hete) douche gaat schilferen of trekkerig aanvoelt na het reinigen van je huid. Het grootste verschil tussen een droge en een vochtarme huid? Een droge huid heeft een gebrek aan talk (vet), en een vochtarme huid heeft een gebrek aan vocht! Simple as that! Een droge huid kan ook vochtarm zijn, maar een vochtarme huid kan ook vet zijn!
Zowel de droge- als de vochtarme huid worden nóg een stuk trekkeriger of gevoeliger als ze in aanmerking komen met temperatuurwisselingen. Zorg er dus voor dat je niet in één keer van een warme, droge omgeving in een koele, vochtige omgeving terecht komt (denk aan: vanuit een verwarmde huiskamer de sneeuw in)!


Hoe reinig en verzorg je je droge of vochtarme huid?
Omdat het probleem bij een droge of een vochtarme huid dus heel verschillend kan zijn, is ook de manier van aanpak voor het fixen van het probleem verschillend. Bij een beide huidtypes kun je het best gebruik maken van milde reinigingsproducten zonder alcohol. Bij een droge huid gaat de voorkeur naar een variant op olie- of melkbasis! Reinigingsmelk of een olie om je make-up te verwijderen past dus prima bij een droge huid. Zorg ervoor dat je geen agressieve producten gebruikt op je huid, want deze zijn ervoor gemaakt om een teveel aan vet te verwijderen. Een agressieve zeep zorgt er bijvoorbeeld voor dat het kleine beetje vet dat je nog op je huid hebt wordt verwijderd en dan je huid nóg droger wordt! Om je huid te voeden na het reinigen kun je het best een dagcrème gebruiken voor de droge huid. Hoe droger je huid is, hoe zwaarder of rijker je crème mag zijn!
Hoewel de producten voor een droge huid prima op olie-basis kunnen zijn, moet je zeker even opletten of je huid niet toevallig vet is. Als je vochtarme huid ook droog is, kun je prima de producten op olie-basis gebruiken, maar als je vochtarme huid vet is (dat is ook mogelijk! een gebrek aan vocht, maar een teveel aan vet) kun je beter een reinigingsproduct kiezen op waterbasis, maar nog steeds een variant zonder alcohol! Alcohol droogt je huid namelijk meer uit, waardoor je vochtgehalte nog sterker daalt. Gebruik om je vochtgehalte wat op pijl te krijgen een moisturizer die ervoor zorgt dat je huid een vochtboost krijgt. Zoek een moisturizer die niet vet is als je een vette en vochtarme huid hebt, maar zoek er een die je huid ook voedt als je een droge en vochtarme huid hebt!
Scrub je huid niet te vaak (één keer per twee weken is ruim voldoende) met een milde scrub, en maak regelmatig gebruik van een lekker masker voor jouw huidtype (de droge of vochtarme huid dus). Een maal per week een masker gebruiken is geen overbodige luxe! Als je zelf een masker wilt maken kun je het best kiezen om een masker te maken van avocado en honing! Heerlijk zacht en voedend.


Welke make-up matcht je droge of vochtarme huid?
Een van de kenmerken van beide huidtypes was dat de huid vaak schilfertjes kan hebben. Je wilt natuurlijk niet dat de make-up nog meer vet of vocht van je huid 'trekt' en ervoor zorgt dat je schilfertjes of droogtelijntjes nóg meer opvallen. Gebruik daarom vooral producten die vloeibaar zijn of producten op crème basis. Denk hierbij aan een romige concealer in plaats van die poedervormige concealer, en denk aan een vloeibare foundation in plaats van een poederfoundation. Zorg ervoor dat je altijd een dik vaseline-achtig bij je hebt voor als ergens een stukje huid scheurt, of het nou je lip is, of je nagelriem. Qua oogmake-up is het niet moeilijk om te werken op een droge huid. Zorg voor een fijne, vloeibare oogschaduwbasis en vervolgens is er geen probleem meer met oogschaduw!


Ik hoop dat jullie dit soort artikeltjes een beetje interessant vinden! Morgen komt er een stukje online over de gevoelige huid!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten